-Persbericht- 

september 2022

ATTENTIE… WEGEN ZIEKTE UITGESTELD!!

12 Amsterdammers vertellen hun eigen verhaal over het leven in de Straat

“De straat, dat is een hobbelkei. Wij zijn hobbelkeien.” Gerard staat rustig overeind. Hij kijkt met een doordringende blik om zich heen terwijl hij stevig een oude, verweerde steen in zijn hand houdt. “De straat verlengt mijn ijsbeerruimte.” Hij is omringd door zijn goede bekenden, zijn vrienden, die hij door en door kent en vertrouwd. Omdat ze iets gemeen hebben – de straat. Zijn blik valt op Anna, een oudere dame met een paarse spoeling in haar haar. Ze heeft een warme blik en hoewel haar aandacht volledig op Gerard gevestigd is, weet je ook direct dat haar niets in de rest van de ruimte zal ontgaan. Gerard beweegt zich licht deinend haar kant op. Zijn stappen zijn groot en vastberaden, toch zijn de sporen die het leven heeft achtergelaten duidelijk zichtbaar in zijn korte tocht naar haar plaats aan de overkant van de kring. Ze neemt de steen en het woord. “Voor mij is de straat de blauwe lucht, het park, het groen, de vogels in de lucht en mensen op straat. Dat is voor mij de rust en de vrijheid.”

Anna en Gerard zijn twee van de 12 Amsterdammers in de muziektheatervoorstelling De Straat die 24 september in première gaat. De Straat is een collage van verhalen over hoe het leven eruit ziet als je net aan het hoofd boven water kunt houden in de stad, of je kop graag boven het maaiveld uitsteekt. De twaalf spelers werkten een jaar samen aan een performance waarin ze hun verhalen delen; ze spelen zichzelf en vertellen en zingen met humor over problemen en uitdagingen, het leven op of aan de straat, maar ook over de hoop die zij koesteren. Zoals Marcel de dwarse denker die scherpe vragen stelt over de zin van het leven. En de barmhartige Gesina die een groot verlangen heeft om een warmere wereld te creëren.

De twaalf Amsterdamse performers vormen een uniek collectief dat is voortgekomen uit het daklozenkoor De Straatklinkers en het Schrijverscollectief Kantlijn. Met muziek, samen zingen en het schrijven van verhalen hebben ze geleerd om de wereld om zich heen te duiden en weer verbinding te maken met elkaar en anderen. Ze werken al jaren samen, hebben lief en leed gedeeld en kunnen nog altijd op elkaar rekenen. Het publiek wordt uitgedaagd het leven in De Straat mee te vieren. Graag nemen ze je mee in hun wereld en in hoe zij, gepokt en gemazeld door het leven, een bijzondere weerbarstigheid en krachtigheid eigen hebben gemaakt. Vooral in de tijd waarin wij nu leven, waarin voor elk huishouden de lasten steeds zwaarder worden en onzekerheid als een permanente ongewenste vriend aanwezig lijkt te zijn, is het hartverwarmend om onze stad en wereld te leren kennen door de ogen van 12 bijzondere zielen die hun hart openen opdat ze ons er een onder de riem kunnen steken. 

De voorstelling is een samenwerkingsproject van De Straatklinkers, Stichting Kantlijn, Stichting MetStem en De Protestantse Diaconie Amsterdam. Yinske Silva is de regisseur. Ze heeft al vele jaren ervaring met het maken van (muziek)theater en is daarnaast zangeres en coach. De voorstelling is gemaakt op basis van de EigenWijzen-methode, een methode die door middel van de echtheid van het individu onverwachte maar oprechte theatrale uitingen tot stand brengt. De Straat gaat op zaterdag 24 september in première in De Roode Bioscoop. Voor meer informatie: www.voorstellingdestraat.nl

Speeldata

24 en 25 september | De Roode Bioscoop

8 oktober | De Protestantse Diaconie

9 oktober | De Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdok

15 oktober | Theater Perdu

Niet voor publicatie, maar wel voor vragen en/of interviews:
Myrthe de Munnik

T: 0628036815

E: myrthedemunnik@gmail.com